Sfeer proeven en ervaring delen

open dag

Hoe gaat dat nou op het speciaal onderwijs? Is dat echt zo anders? Wat is er dan anders buiten de kleinere klassen? Om daar ècht meer over te weten te komen, kun je dat natuurlijk het beste zelf ervaren! Studenten van de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen namen de proef op de som tijdens hun studietweedaagse. Lees hier hun ervaringen.

Bezoek aan Orion College Zuid

Ik vond het bezoek aan Orion heel interessant! We zijn het bezoek begonnen met een presentatie over de aanpak die ze daar hanteren. Eerst leek me dat niet zo super, maar uiteindelijk hebben we daar heel veel interessante dingen uit geleerd. Ik heb er heel veel dingen uit meegenomen die ik later ook graag wil doorvoeren/implementeren in mijn eigen lesgeef-/zorgpraktijk. Daarna hebben we een rondleiding gekregen door de school. Terwijl we die rondleiding kregen hebben we ook al onze vragen mogen stellen en hebben we op al die vragen antwoorden gekregen. Tijdens de rondleiding zijn we ook leerlingen tegengekomen in de lokalen. Het viel me op hoe anders/losser er met de leerlingen wordt omgegaan dan in een reguliere school. Toch weten de leerlingen waar ze aan toe zijn en weten precies wat van hen verwacht word. Ik heb zoveel bijgeleerd dat ik het niet allemaal kan verwoorden. Kortom: ik was erg onder de indruk!

Bij aankomst werden we meteen goed ontvangen. Mevrouw van der Koelen zorgde voor een warm onthaal waarna ze de volledige werking van de school uitgebreid en uitstekend uitgelegd heeft. Vervolgens hebben we een rondleiding gekregen doorheen de school.

Ondanks het feit dat deze school beperkte ruimte en inkledingsmogelijkheden heeft, zijn de leerkrachten en ander onderwijspersoneel er wel degelijk in geslaagd om alles zo goed mogelijk te gebruiken. Wat mij vooral opvalt, is dat de leerling hier duidelijk centraal staat.

Leerlingen die in deze school terecht komen hebben vaak al een moeizaam traject bewandeld. De school past zich zo goed mogelijk aan dit gegeven aan door de leerlingen nog enkele kansen te bieden om toch een getuigschrift of diploma in de hand te krijgen. Tijdens de rondleiding hebben we enkele klassen bezocht waarin ze les aan het volgen waren. Het viel mij op dat de leerlingen hier een ruim aanbod hebben van vakken die ze kunnen volgen.

Zo hebben we leerlingen gezien die aan computers aan het sleutelen waren, leerlingen die bezig waren met koken en nog andere leerlingen waren hout aan het bewerken. Kort; Orion Zuid is een school die er voor de leerlingen is, deze een nieuwe kans geeft en een school die gedragen wordt door een fantastisch team.

Bezoek aan Mr. de Jonghschool

We vonden het een zeer leerrijke ervaring. We besloten samen met de studenten en

lectoren om onze ervaringen hierover te delen.

Enkele studenten formuleren hun bevindingen:

We werden erg vriendelijk onthaald op jullie school. Het viel ons onmiddellijk op hoe open de school staat voor nieuwe mensen. We hebben veel kunnen leren uit de uitleg die werd gegeven en nemen vooral voor onszelf mee hoe jullie het positieve in elk kind blijven benadrukken. Verder waren we erg hard onder de indruk over jullie samenwerking als team. Het concept van de coach, het bord in de inkom,… het zijn indrukken die ons zeker nog lang gaan bijblijven en ons hebben doen nadenken over ons eigen communiceren in het schoolteam. Verder was ook de rondleiding door de school heel goed.

Hierdoor kregen we bijvoorbeeld een duidelijker beeld over jullie visie op ‘persoonlijke doelen voor elk kind’ wat ook een element is dat we zeker meenemen naar onze eigen klaspraktijk. Bedankt voor de boeiende rondleiding en het enthousiaste ontvangst. – Stéphanie –

Ik vind het super om te horen dat er in jullie school zo hard ingezet wordt op het coachen van startende lkr! Ik ben zelf dit jaar ook in het onderwijs gestapt, maar had in mijn school jammer genoeg niemand die mij kon coachen. Dit is wel regulier onderwijs, maar dan nog. Zorglln zijn er in mijn praktijk ook. Super dat jullie hier dus wel het nut van inzien en dit ook echt doortrekken in jullie visie op onderwijs! Het bezoek aan Orion was voor mij erg inspirerend!

– Sarah V. –

De visie van deze school was zeer doordacht en goed gestructureerd opgebouwd. Elk kind staat hier centraal, maar wat opvallend is, is dat ook de leerkrachten hier centraal staan. Tijdens de rondleiding waren we van harte welkom in enkele klassen en ook op de speelplaats. Daar zagen we dat zelfredzaamheid ook een belangrijke factor is voor deze kinderen. Een leerzaam bezoek en een schoolcultuur waar iedereen centraal staat. – Sarah S. –

Wat ik vooral onthouden heb van het bezoek aan jullie school is de interne begeleiding die nieuwe leerkrachten krijgen en algemeen het sterke teamgevoel dat in de school heerst. Zo was ik onder de indruk van het schema (bord) dat in de bib hing waarop de doelen geformuleerd staan en de leerkrachten kunnen aangeven hoe ze zich voelen. Je voelt dat deze leerkrachten hard moeten werken, maar dat ze dan ook het beste willen voor elk kind. Heel mooi! Bedankt voor deze leerrijke ervaring!

-Maxime-

Bezoek aan de Van Detschool 

Ik vond dat het bezoek heel goed georganiseerd was. De afwisseling van de theorie en de halfuurtjes die we in de klassen mochten meedoen maakten dat het erg boeiend bleef! Ik vond het ook tof dat we leerkrachten en leerlingen mochten aanspreken (Steffi)

Een mooie ontvangst en een duidelijke organisatie. Er was een duidelijke kennismaking en dan 2 verschillende klasbezoeken, die erg georganiseerd verliepen.(Andrea)

Hartelijke ontvangst met een klaarduidelijke uitleg. Leuk dat je in de klassen zelf even mocht mee draaien en vragen stellen. Heel goede organisatie. (Silke)

Het infomomentje vooraf was kort maar krachtig. Het gaf ons een duidelijk beeld van de werking en de organisatie binnen de school. De klasbezoeken waren heel erg interessant, zowel de leerkrachten als leerlingen stonden open voor vragen en gaven heel nuttige en leerrijke informatie.(Lisa)

Wat een warm ontvangst met daarna een korte maar toch zeer informatief moment dat klaar duidelijk was! Erg fijn dat we in verschillende klassen mochten gaan kijken terwijl de klas praktijk gewoon doorging.(Kim)

Wat een leuk ontvangst, fijn dat we de klassen mochten bezoeken.(Charlotte)